#Sayfa indirme hızı; Neler Okuyacaksınız?
- Sayfa indirme hızı neden önemli? Sayfa hızı ve SEO
- Sayfa indirme hızı nedir?
- Sayfa indirme hızını düşüren faktörler nelerdir?
- Sayfa indirme hızını artırmak için en iyi seo uygulamaları
- JavaScript, CSS Sıkıştırma
- Kodunuzu optimize edin
- Sunucu yanıt süresi
- Görüntüleri optimize edin
- Tarayıcı önbelleği
- Sayfa indirme hızını artırmak için en iyi seo uygulamaları
Sayfa indirme hızı neden önemli? Sayfa hızı ve Seo
Sayfa İndirme Hızı; SEO’nun temellerini ele almak zor olabilir. Google algoritma kuralları ve düzenlemeleri sürekli değişiyor. Bu nedenle, bir içerik editörün trendlerin nasıl üstesinden geleceğini bilmesi gerekir. Web sitenizin sayfa indirme hızı yalnızca dikkate alınması gereken faktörlerden biridir. Sayfa indirme hızı müşterinizin kullanıcı deneyimini, SEO’nuzu ve sıralamanızı etkiler. Peki, sayfa indirme hızınızın SEO’nuzu olumlu yönde etkilediğinden nasıl emin olabilirsiniz?
SEO ile ilgili olarak sayfa indirme hızınıza bakarken göz önünde bulundurmanız gereken birçok strateji vardır. Sayfa indirme hızının neden bu kadar önemli bir faktör olduğunu anlamanıza yardımcı olmak için buradayız.
Sayfa İndirme Hızı nedir?
İlk olarak, genellikle site hızıyla karıştırıldığı için sayfa hızıyla ne kastettiğimizi açıklığa kavuşturmamız gerekir. Sayfa hızını düşündüğümüzde, belirli bir sayfanın yüklenmesi ne kadar zaman alacağını, yani içeriği belirli bir sayfada tam olarak görüntülemek için geçen süreyi düşünmeliyiz. Diğer bir deyişle, tarayıcınızın ilk ısırık bilgisini almanız ne kadar zaman alır. Şimdi, bu açıklamayı ortadan kaldırdığımıza göre, sayfa hızınızı düşüren şeylere bakalım.
Sayfa indirme hızınızı düşüren faktörler nelerdir?
Yüklenmemiş bir web sitesinden ayrılmadan önce ortalama bir tüketicinin yalnızca 3 saniye veya daha kısa bir süre bekleyeceğini okudunuz. Ortalama sayfa yükleme süresi, 2 ile 7 saniye arasında bir yerde bulunur ve e-ticaret siteleri bu ölçeğin üst ucunda bulunur. Web sitenizin yükleme hızını etkileyen birçok faktör vardır ve bunların sıralamanızı etkilemediğinden emin olmak için ayrı ayrı düşünmek önemlidir.
Host: Web sitenizi kim barındırıyor? Barındırma için çok fazla ödeme yapmıyorsanız ancak sayfanızın yüklenmesi 4 saniyeden uzun sürüyorsa, bunun nedeni bu olabilir. Ucuz bir ana makine kesinlikle sayfa hızınızı etkileyebilir, bu nedenle işinizin yanı sıra ihtiyaçlarınız için doğru olanı seçin.
Görüntüler: Büyük, ağır veya sıkıştırılmamış görüntüler kullanıyorsanız, bunların sayfa hızınız üzerinde büyük etkisi olabilir. Blog yayınlarında ve web sitenizde görüntüler kullanırken, özellikle yüksek çözünürlük gerekmeyen yerlerde JPEG yerine PNG’lerle çalışmayı deneyin. Ancak, görüntülerin bulanık görünmesi için aşırı sıkıştırılmadığından emin olun.
Gömülü Ortam: Yüksek kaliteli video gibi harici bir ortam kullanıyorsanız, bu yükleme sürenizi kesinlikle azaltabilir. Ancak, muhtemelen video içeriğiyle çalışmanın değerini biliyorsunuzdur. Yani, hala onları kullanmak istiyorsanız, kendi sunucunuzda barındırma yaparak biraz yer açın.
Çok fazla reklam : Potansiyel müşterileri reklamcılıkla çekmeye çalışmak bir şeydir, ancak çok fazla reklam, sayfa yükleme hızınızı tamamen yavaşlatabilir. Çok fazla sayıda müşteri de müşterileri uzaklaştıracağından reklamları minimumda tutmaya çalışın.
Widget’lar ve Temalar : Widget’lara izin veren bir web sitesi oluşturma platformu kullanıyorsanız, bunlardan bazıları sayfa hızınızı etkileyebilir. Aynı şey web sitenizde bir tema ile çalışıyorsanız da geçerlidir. Kullandığınız tema aşırı derecede etkilenirse, her şeyin daha yavaş yüklenmesi muhtemeldir.
Sayfa hızını artırmak için en iyi SEO uygulamaları
Daha önce de belirttiğimiz gibi, sayfaların yüklenme hızı Google algoritmalarının sayfanızı sıralamak için kullandığı sinyallerden biridir. Yalnızca bu değil, aynı zamanda daha yavaş bir sayfa yükleme süresi, Google ve ek arama motorlarının daha az sayfa tarayabileceği anlamına gelir ve bunun, dizine eklemeniz üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Ancak bu noktada, sayfa hızının olumlu kullanıcı deneyimi için temel olduğu ve dolayısıyla bunu iyileştirmenin yollarını aradığı açıktır. İşte sayfa hızınızı artırmanıza yardımcı olabilecek bazı SEO uygulamaları!
JavaScript, CSS Sıkıştırma
Sayfa indirme hızı için; dosyalar sıkıştırılırsa, sayfalarınız daha hızlı yüklenir ve daha düzgün çalışır. Bu nedenle, CSS, HTML ve JavaScript’inizin boyutunu azaltmak için ek yazılım uygulamalarıyla çalışmanızı öneririz. Photoshop gibi programlar, fotoğraf kalitesinin hala eşit olduğundan emin olarak fotoğrafları sıkıştırmak için kullanılabilir.
Yönlendirmeler
Sayfalarınız sürekli olarak diğer sayfalara yönlendiriliyorsa, web sitesi ziyaretçilerinizin HTTP istek-yanıt döngüsünü beklemesi gerekecektir. Bu, sayfa hızınızı önemli ölçüde yavaşlatabilir, bu nedenle mümkün olduğunca kaçının.
Kodunuzu Opimize Edin
CSS, Javascript ve HTML’yi küçülterek sayfanızın hızını önemli ölçüde artırabilirsiniz. Ayrıca, programcıya kullanılmayan kodları kaldırmayı, işleri hızlandırmak için aşırı biçimlendirmenin kod yorumunu bildirin!
Sunucu Yanıt Süresi
Sunucu yanıt süresi ve web sitesi trafiği, her sayfanın kullandığı kaynakların yanı sıra yazılımınız ve barındırıcınızla birlikte çalışır. Bu etkileşen faktörleri iyileştirmek için yeterli bellek eksikliği, yavaş veritabanı sorguları veya yönlendirme gibi performansın aşırı yüklendiği yerleri arayın.
Görüntüleri Optimize Edin!
Görüntülerin o kadar büyük olmadığından emin olun, web sitenizi boğarlar ve sayfa yükleme süresini yavaşlatırlar. Görüntülerin doğru biçimde sıkıştırıldığını ve sıkıştırıldığını kontrol edin. Sıklıkla belirli düğmeler ve simgelerle çalışıyorsanız, sık kullanılan resimler için bir şablon oluşturmak üzere CSS sprite’larını kullanmanızı öneririz.
Tarayıcı Önbelleği
Tarayıcı günlük olarak çok fazla bilgi önbelleğe alır. Bu nedenle, aynı ziyaretçi sayfaya geri geldiğinde her şeyin yeniden yüklenmesi gerekmez. Bilgilerin ne kadar süreyle saklanmasını istediğinize ilişkin bir zaman sınırı belirleyin ve bu da biraz alan açılmasına ve yükleme hızının iyileşmesine olanak tanır.
Sayfa indirme hızınızın yanında google’da reklam vermek isteyenler için son yazdığımız Google’da Reklam Vermek İsteyenler İçin 10 İpucu adlı blog yazısını da incelemenizi tavsiye ederim.
Biajans.net 2012 yılından bugüne, yenilenen ve sürekli gelişen bir dijital reklam ajansıdır. Buraya tıklayarak Politikalarımız ve hakkımızda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca buradan yada buraya tıklayarak tamamlanan ve devam eden projelerimizi görüntüleyebilirsiniz.
Daha fazla bilgi için iletişime geçiniz..